Bizimle iletişime geçin Email: info@conthealthme.com

Sınav

Sınava Hazırlık Dijitale Taşındı

Lise ve üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler, konu tekrarı ve denemeleri dijital ortamda yapmaya ağırlık verirken, kitapçılar satışların giderek azaldığını söylüyor. Biz de yaşanan durumu İstanbul’da Kadıköy ve Bağcılar’da bulunan kitapçılarla ve sınava hazırlık kitapları almaya gelen öğrencilerle konuştuk.

Yayınlandı:

, Tarih:

Sınava Hazırlık Dijitale Taşındı

Lise ve üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler daha fazla soru çözebilmek için ‘dijital’ içeriklere yönelmeye başladı. Kitap ve kağıt fiyatlarında yaşanan fiyat artışlarının etkisiyle birlikte deneme sınavları dijital ortama taşınırken, sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde konu tekrarları ve sorular yayınlanmaya başladı. Biz de durumu yerinde görmek üzere kitapçılara gittik. Burada hem kitapçılar hem de öğrencilerle konuşma fırsatı bulduk. Öğrenciler daha fazla test çözmek, daha fazla ders çalışmak için internete yöneldiklerini söylerken, kitapçılar gelişen bu durum nedeniyle satışların azaldığını ifade ediyor.

Kitapçıya giren öğrencilerin birçoğunun kurduğu ilk cümle ‘İnce soru bankası’ istiyorum oluyor, kitabın içeriği ve kalitesi ikinci planda kalıyor. Niteliğe değil niceliğe önem vermek durumunda kalan öğrenciler, “Geçen sene 3 kitap aldığımız paraya bu sene 1 kitap alabiliyoruz, internetteki konu anlatım videolarını izleyip, çıktı almadan bilgisayardan deneme çözüyoruz” diyor. Kitapçılar ise, son 2 seneden ellerinde kalan soru bankalarını güncel fiyatların altında satarak öğrencilere destek olmaya çalışıyor. Öte yandan bazı yayın evleri düşük kalitede kağıt kullanmayı tercih ederek, fiyat artışının önüne geçmeye çalışıyor.

FOTOKOPİ DE MALİYETLİ

Sınava hazırlık sürecinde imkanı olan öğrenciler, uzun yıllardır dershane ya da kurs gibi destek yollarına başvuruyor. Öğrencilerin bir diğer seçeneği ise sosyal medya platformları üzerinden yayınlanan konu anlatım ve soru çözüm videoları. Dershaneye gitse de gitmese de hemen her Öğrenci bu videolardan faydalanıyor. Öte yandan öğrenciler, kitap maliyetlerinin artmasına karşılık olarak deneme sınavlarını çıktı almadan bilgisayar üzerinden çözdüklerini, işlem yapmaları gerektiğinde ise daha önce kullanılmış olan ‘müsvedde’ kağıtlarını kullandıklarını söylüyor. Bunun gerekçesini ise, “çevrimiçi bir kitabın çıktısını almak basılı bir kitapla nedeyse aynı fiyata denk geliyor” diye açıklıyorlar..

KİTAPÇILAR ZORLANIYOR

Bağcılar’da bazı kitapçılar istek üzerine ertesi gün teslim edilmek üzere depodan soru bankası getirtiyor. Bir kitapçı, ücretini peşin aldığı sipariş kitaplara aynı günün akşamında yayınevi tarafından zam yapılınca ertesi gün kitabı almaya gelen müşteriden aradaki farkı istemek zorunda kaldığını dile getiriyor. Kitapçılar, müşteriyle birebir iletişimi kendileri kurdukları için müşterileri zammın yayınevi tarafından yapıldığına ikna etmekte zorlanıyor ve durumu şöyle özetliyor “Yayınevinden aldığımız kitaba ortalama yüzde 20 oranında kâr koyarak satıyoruz. Örneğin 50 liraya aldığım kitabı 60 liraya satıyorum ancak yayınevi zam yapınca aynı kitabı 65 liraya almak zorunda kalıyorum. Birkaç gün önce 60 liradan verdiğim kitabı 78 liradan satınca müşteri haliyle zorlanıyor ve fiyatı bizim artırdığımızı düşünüyor.”

İKİNCİ EL KİTAP VERİMLİ DEĞİL

Kadıköy’de bulunan sahaflar, roman ve öykü gibi kitapların yanı sıra sınava hazırlık ve üniversite ders notları da satıyor. Ancak lise ve üniversite sınavına yönelik kitaplarda soru tarzları sürekli güncellendiği için bu kitapları ikinci eli verimli olmuyor. Talep edilme ihtimaline karşılık güncel kitaplara da raflarında yer veren sahaflardan bazıları, belki birilerinin işine yarar diye düşünerek geçmiş yıllara ait kitapları 2 lira gibi ücretlerden satıyor.

Kaynak: Hürriyet Haber

Okumaya Devam Edin
Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

ÖSYM’nin Sınavlarına Katılan Aday Sayısı 9 Milyona Yaklaştı, 37 Merkezi Yerleştirme Yapıldı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, geçen yıl düzenledikleri sınavlara toplam 8 milyon 763 bin 64 adayın katıldığını, kamu kurum ve kuruluşları için 37 merkezi yerleştirme işlemi yapıldığını bildirdi.

Yayınlandı:

, Tarih:

Yayınlayan:

Ankara

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, ÖSYM’nin 2021’de yaptığı sınav verilerine ilişkin AA muhabirine açıklama yaptı.

ÖSYM olarak tüm çalışmaları, bilimsel yöntemler doğrultusunda planladıklarını, geçerli, güvenilir, adil ölçme ve değerlendirme yöntemlerini kullandıklarını anlatan Aygün, “ÖSYM, Türkiye genelinde il ve ilçelerde, 13 bin 418 başvuru merkezi, 204 sınav koordinatörlüğü ve 6 bin adayın aynı anda sınava alındığı elektronik sınav merkezleri ile ‘herkes için her yerde’ anlayışını yerine getirmeyi amaç edinmiş bir kurum.” dedi.

Geçen yıl takvimlerinde yer alan 56 sınavın düzenlendiğini bildiren Aygün, “Bu sınavlarda toplam 223 test, testlerde toplam 11 bin 355 soru kullanıldı. Geçen yıl, soruların oluşturulması ve bilimsel denetim sürecinde 1783 akademisyen görev aldı.” bilgisini verdi.

Halis Aygün, “ÖSYM olarak kamu kurum ve kuruluşları için geçen yıl 37 merkezi yerleştirme işlem yaptık. 2021 yılında yapılan sınavlara toplam 8 milyon 763 bin 64 aday katıldı. Geçen yıl sınav takvimimizde yer alan sınavlara toplam 25 bin 582 engelli aday başvuru yaptı.” diye konuştu.

e-Sınavlara yaklaşık 50 bin aday girdi

Ankara, İstanbul, İzmir ve 2021 yılında açılan Adana e-Sınav merkezlerinde Elektronik Yabancı Dil Sınavlarını (e-YDS) gerçekleştirdiklerini dile getiren Aygün, geçen yıl 10 farklı dilde 19 e-Sınav yapıldığını ifade ederek “Yaptığımız e-Sınavlara giren aday sayımız 47 bin 864 oldu.” bilgisini paylaştı.

Geçen yılki sınavlarda toplam 902 bin 931 salon başkanı ve gözetmenin, 31 bin 120 bina sınav sorumlusunun, 23 bin 939 bina cihaz (kamera) görevlisinin, 10 bin 209 engelli salon görevlisinin (okuyucu, işaretleyici) görev yaptığını belirten Aygün, sınav verilerine ilişkin şöyle konuştu:

“Bu sınavlarda 16 bin 78 şehir içi ve şehirler arası nakil aracı kullanıldı. Toplam 17 bin 133 nakil kuryesi ve 3 bin 782 sınav evrakı koruma görevlisi, 3 bin 888 nüfus müdürlüğü görevlisi, 127 bin 359 emniyet görevlisi, 3 bin 803 cezaevi görevlisi ve 2 bin 75 cezaevi öğretmeni görev aldı. Dolayısıyla 2021 yılında gerçekleştirilen sınavlarda toplam 1 milyon 377 bin 487 kişi görev almış oldu. En fazla sınav görevlisinin yer aldığı sınav toplam 772 bin 661 kişinin görev yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oldu. Geçen yılki sınav uygulamalarında 30 bin 820 sınav binası, 496 bin 830 sınav salonu kullanıldı. 2021 yılında sınav takvimimizde yer alan sınavlarda toplam 8 milyon 768 bin 664 kırtasiye seti dağıtıldı. Geçen yılki sınavlarda 10 milyon 266 bin 149 maske, 45 bin 508 litre dezenfektan, 10 milyon 266 bin 149 dezenfektan mendil, 2 milyon 476 bin 594 eldiven, 64 bin 903 siperlik ve 61 bin 908 tek kullanımlık önlük kullanıldı.”

e-YÖKDİL’i 14 Mayıs’ta yapıyoruz ve dört beceriyi ölçen yabancı dil sınavı hazırlıkları son aşamada

ÖSYM olarak sınav süreçlerinin iyileştirilmesi için pek çok çalışma yürüttüklerini belirterek, bu yıla kadar 41 ilde 47 sınav merkezinde uygulanan YÖKDİL’in bu yıldan itibaren 81 ilde 89 sınav merkezinde gerçekleştirileceğini dile getiren Aygün, YÖKDİL’i basılı yapmaya devam ederken aynı zamanda ilk kez elektronik ortamda (e-YÖKDİL) 14 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere dört beceriyi dijital ortamda ölçen yabancı dil sınavı hazırlıklarının devam ettiğini, bu sınavın yerli yazılımla yapılması çalışmalarında sona geldiklerini de açıkladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Okumaya Devam Edin

Sınav

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı Başvuruları Başladı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince 24 Nisan 2022’de düzenlenecek Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’na başvurular, bugünden itibaren 15 Şubat’a kadar yapılacak.

Yayınlandı:

, Tarih:

Yayınlayan:

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı Başvuruları Başladı

Ankara

ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak bugünden itibaren ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabilecek.

Sınava başvuruda HES kodu bilgisi alınacağından adayların, sınava başvuru işlemi yapmadan veya başvuru için başvuru merkezlerine gitmeden önce HES kodunu edinmiş olmaları gerekiyor. Adaylar, HES kodunun nasıl edinileceği bilgisine Sağlık Bakanlığının “https://hayatevesigar.saglik.gov.tr” internet adresinden ulaşabilecek.

Sınava ilişkin ayrıntılı bilgi, 2022-EKPSS Kılavuzundan öğrenilebilecek.

ÖSYM tarafından 24 Nisan’da gerçekleştirilecek sınava başvurular, 15 Şubat’a kadar sürecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Okumaya Devam Edin

Gündem

YÖKDİL Artık 81 İlde Yapılacak

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, bu yıla kadar 41 ilde 47 sınav merkezinde uygulanan YÖKDİL’in bu yıldan itibaren 81 ilde 89 sınav merkezinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Yayınlandı:

, Tarih:

Yayınlayan:

YÖKDİL Artık 81 İlde Yapılacak

Ankara

Aygün, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 13 Mart 2022’de düzenlenecek 2022-YÖKDİL/1 başvuru kılavuzunun “https://osym.gov.tr” sitesinde yayımlandığını belirterek başvuruların 21-31 Ocak 2022 arasında yapılacağını aktardı.

Adaylara başarılar dileyen Aygün, şu ifadeleri kullandı:

“YÖKDİL, 81 ilde uygulanacak. Adaylarımızın sınavlara erişimini kolaylaştırmak için sınav merkezi sayısını artırıyoruz. Bu yıla kadar 41 ilde 47 sınav merkezinde uyguladığımız YÖKDİL’i bu yıldan itibaren 81 ilde 89 sınav merkezinde gerçekleştireceğiz. Adaylarımıza hayırlı olsun.”

Kaynak: Anadolu Ajansı

Okumaya Devam Edin

Popüler