Bizimle iletişime geçin Email: info@conthealthme.com

Genel

NFT’ler Eğitim Bursuna Dönüştü

Kripto sanat olarak hayatımıza giren NFT’ler artık sosyal fayda aracı olarak da kullanılıyor. NFT, kripto paralarla ilişkisi nedeniyle birçok kişi için kafa karıştırıcı olsa da dijital dünyanın gelişimi açısından devrimsel nitelikte görülüyor. Ancak İngiltere’de akademisyenler bu alana umut bağlayanları uyarıyor: “NFT alıcılarının ve satıcılarının yüzde 90’ının işlem hacmi bu işten para kazanan yüzde 10’luk kesim kadar. Diğer yandan NFT’lerin dörtte üçünün ortalama satış fiyatı15 doları geçmiyor.

Yayınlandı:

, Tarih:

NFT’ler Eğitim Bursuna Dönüştü

YENİ NESİL BAĞIŞ ARACI
NFT, Non-fungible Token yani değiştirilemeyen, takas edilemeyen jetonlar sözcüklerinin kısaltmasından oluşuyor.
Dudak uçuklatan rakamların konuşulduğu bu dijital pazar bir yönüyle de birçok kişi için de kendilerini ortaya çıkarabilecekleri bir alan olarak görülüyor. Geçtiğimiz günlerde Koç Üniversitesi’nden Dr. Elanur Yılmaz’ın “Pembe saçlı kız” resmi Kien Stüdyo tarafından Kadıköy Meydanı’nda dev bir duvar resmi olarak uygulandı. Ardından duvar resminin bir NFT versiyonu da tasarlandı. NFT eserinin açık artırmaya çıkarılmasıyla elde edilen gelir de genç kadınların hayallerine ulaşmasını destekleyen burslara aktarıldı.

HİKAYE SATARAK BURS VERİYORLAR

Bursların aktarıldığı Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) NFT’yi bir süredir bağış aracı olarak kullanıyor. “Bir Hikâyemiz Var” adlı projede fotoğraf sanatçısı Sefa Yamak, toplum gönüllüsü 6 gencin portresini çekti. Portreler, gönüllülük hikâyeleriyle birlikte NFT olarak satışa sunuldu. Peki herkesin sanata bakışını değiştiren akla gelmeyecek rakamların havada uçuştuğu ve aslında birçok kişinin kafasını karıştıran ancak artık sosyal fayda aracı olarak da hayatımıza giren NFT nedir?

NFT’ler eğitim bursuna dönüştü

HER ESER TEKİLDİR

Bilgi Üniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erkan Saka NFT’leri şöyle anlatıyor: “NFT blokzincir altyapısında saklanan bir veri biçimidir. Onu depolanan diğer verilerden ayıran özellik ise tekil oluşu yani başka bir verinin onun yerine geçemeyecek olması. Örneğin bir bitcoin ile diğer bitcoin’in değeri aynıdır ve birbirinin yerine kullanılabilir. Ama bir NFT veri birimi ile başka bir NFT veri birimi aynı şey değildir, birbirinin yerini tutamaz. NFT deyince daha çok dijital sanatın akla gelmesi ise normaldir çünkü elektronik ve dijital sanatla uğraşan sanatçılar bu tekil yapısı nedeniyle NFT şeklinde ortaya koyuyorlar. Tekillik güvenliği de sağladığından sanatçıların özgün eserlerini blokzincir dışındaki mecralar yerine blokzincir üzerinden yaratmaları anlamlı oluyor.

2011’DE BAŞLADI

Bilinen ilk örneği 2011’de yapılan NFT’lerin çoğu Ethereum blokzinciri üzerine inşa ediliyor ama her halükarda kriptoparalarda olduğu gibi bir blokzincir altyapısına dayanıyor. O yüzden bireysel olarak blokzincire bir NFT basmak mümkün. Ama tıpkı kriptoparalarda olduğu gibi çoğu kullanıcı aracı kurumları tercih ediyor. Özellikle 2021’den itibaren Kripto sanat olarak kabul edilemeyecek eserler de sergileniyor. Oyun dünyasından, müzik endüstrisine, sinemadan sanal dünyalara kadar bir çok alanda tüketim yükseliyor.”

NFT’ler eğitim bursuna dönüştü

DİJİTAL ESER KOPYALANAMAZ MI?

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Medya Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tolga Kara ise NFT’lerin biricikliğine odaklanarak şöyle konuşuyor: “Herhangi bir blokzincir platformu üzerindeki işaretlenmiş tekil değerli varlıklar olan NFT’ler fiziksel ya da sanal dünyanın ‘değişebilir’ varlıkları olan dolar, hisse senedi, altın, bitcoin gibi değerli varlıkların aksine her biri bir diğerinden farklı, benzersiz ve biricik varlıkları ifade eder. Birikcikliği ifade eden şey ise her ne kadar aynı eserin binlerce dijital kopyası üretilebilir olsa da bu sertifikaya sahip ilk üretilen orijinal varlığın aynısından bir tane daha yapılamayacağını ve blokzincirden asla kaybolmayacağını matematiksel olarak garantiler. Fiyatı belirleyen unsur ise diğer varlıklarda olduğu gibi arz talep dengesi ve eserin NFT teknolojisi sayesinde biricik olmasıdır. Kolaylıkla kopyalanabilir ancak ilk kopya biriciktir. Değeri belirleyen de budur.

SADECE YÜZDE 1’İ BİN 500 DOLARIN ÜZERİNDE

Diğer yandan İngiltere’de yapılan NFT pazarına yönelik bir çalışma bu alana pek de iyimser bakmıyor. Londra Üniversitesi’nde matematik profesörü ve Alan Turing Enstitüsü’nde Token Ekonomi grubunun kurucusu olan Andrea Baronchelli tarafından kaleme alınan makaleye göre; NFT alıcılarının ve satıcılarının yüzde 10’unun kalan yüzde 90 kadar işlem yaptığını, bunun da NFT pazarında galericiler ve markalar gibi özel platformların etkili olduğunu gösteriyor. Çalışmaya göre ayrıca NFT’lerin dörtte üçünün ortalama satış fiyatı 15 dolar iken sadece yüzde 1’i yaklaşık bin 600 doların üzerinde satıyor.

NFT SÖZLÜĞÜ
– Shill: İnsanların sanatınızı satın almalarını sağlamak konusunda yüksek sesle sinir bozucu olmak.
– Bag: Kolleksiyonerlerin elden çıkarıp satmaya çalıştığı şeylere deniliyor.
– Creator: NFT sanatçısı
– Collector: NFT kolleksiyoneri
– Mint: NFT basmak, parçayı NFT olarak tokenleştirmek.
– Bid: Teklif almak, açık arttırma usulü satışlarda teklif almak.
– Offer: Rezerve fiyatının altında olan yada listelenmemiş parçalara gelen teklifler.
– List: NFT’ye rezerve fiyatı ya da satış fiyatı belirlemek.
– DeList: Listeden ya da satıştan kaldırmak
– Gas / Fee: Yapılan her işlem için ödenen tutar
– 1/1 Art: NFT’nin tek olduğunu söyler.
– Generative Art: Mint esnasında algoritma tarafından üretilen sanat.
– Collectible: Biriktirdikçe değer kazanan şeyler.
– Floor Price: Taban fiyatı, projelerin en ucuz parçasının fiyatıdır.
– Sweep the floor: Taban fiyatından birçok parça alarak projenin değerini yükseltmek.
– Rug: ‘Rug Pulled’ kısa hali, projelerde proje sahiplerinin proje batınca tüğmesini ifade eder.
– FOMO: The Fear of Missing Out. Bir sonraki büyük şeyi kaçırmaktan korkarak NFT satın almak.
– Cope: FOMO’ nun tersi, büyük birşeyi kaçırdıktan sonra kendini avuttuğunu belirtir.
– Liquidity: NFT almak için harcanan para, ETH. İliquidity diyen biri tüm paramı NFTye harcadım der.

Kaynak: Hürriyet

Okumaya Devam Edin
Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel

Bakanlığa Bağlı Mobil Ekipler 977 Çocuğun Okula Devamını Sağladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı mobil ekipler, sokakta çalıştırılan, dilendirilen veya sokakta yaşayan 30 bin çocuğa müdahale etti, çocuklardan 644’ü kurum bakımına alındı.

Yayınlandı:

, Tarih:

Yayınlayan:

Bakanlığa Bağlı Mobil Ekipler 977 Çocuğun Okula Devamını Sağladı

Ankara

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, risk altında bulunan çocukları korumak ve sağlıklı gelişimlerini desteklemek amacıyla sosyal hizmet modelleri geliştiriliyor ve ülke genelinde saha taraması yapılıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, dezavantajlı çocuklar için, alanında uzman mobil ekiplerce yürütülen çalışmalarla risk altındaki çocuklar tespit ediliyor ve ailelerine destek olunuyor.

Mobil ekipler, farklı risk gruplarındaki çocukları korumaya yönelik tespit ve müdahale çalışmalarının yanı sıra, sunulan hizmetleri takip de ediyor. Alan taramalarının yanında, çocuklarla mesleki çalışmalar yürütülüyor, hane ziyaretleri, ailelere yönelik rehberlik faaliyetleri, eğitim kurumları ziyaretleri gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda bugüne kadar toplam 158 bin çocuğa ulaşıldı, 40 binin üzerinde aile ziyareti yapıldı.

Sokakta çalıştırılan, dilendirilen veya sokakta yaşayan 30 bin çocuğa müdahale edilirken bu durumdaki 16 bin çocuğun ailesine rehberlik hizmeti verildi, çocuklardan 644’ü kurum bakımına alındı.

Okullarda risk altında bulunduğu değerlendirilen 31 bin çocuğa ve 20 bin aileye ulaşıldı, 10 bine yakın ziyaret gerçekleştirildi. Bu şekilde 977 çocuğun okula devamı sağlandı.

Bakanlığın mobil ekipleri aracılığıyla hizmet sunulan 19 bin 120 çocuk aktif olarak takip ediliyor.

Üç ayrı alanda çalışma yapılıyor

Mobil ekipler en az iki sosyal çalışma görevlisinden oluşuyor. Sokakta risk altında bulunduğu değerlendirilen çocuklar için kurulan mobil ekipler bünyesinde, il emniyet müdürlüğü ve zabıta ekiplerinden de görevli personel bulunuyor.

Bakanlığın il müdürlüklerinde oluşturulan mobil ekipler tarafından “sokakta risk altında bulunan çocuklar”, “okullarda risk altında bulunduğu değerlendirilen çocuklar” ve “risk altında bulunan çocukların izlenmesi” olmak üzere üç alanda çalışma gerçekleştiriliyor.

Sokakta risk altında bulunan çocuklar için oluşturulan mobil ekipler, sokakta çalıştırılan, dilendirilen ve sokakta yaşayan çocukların tespit edilerek durumlarına uygun sosyal hizmet ve yardımlardan yararlandırılmasına yönelik çalışma yürütüyor.

Okullarda risk altında bulunduğu değerlendirilen çocuklara yönelik ekipler ise erken yaşta zorla evliliklerin önlenmesi, çocukların okula devamlarının sağlanması amacıyla ailelere bilgilendirme ve rehberlik faaliyetleri yapıyor.

Mobil ekipler, alan taramalarıyla dezavantajlı durumdaki çocukları ve aileleri belirledikten sonra, uygun desteklerin sunulması için gerekli yönlendirmeleri ve hizmetleri sağlıyor. Sosyal hizmet müdahalesinde bulunulan çocuklar ve aileleri başta olmak üzere risk altındaki çocuklar “Sosyal Hizmet Merkezleri” aracılığıyla izleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Okumaya Devam Edin

Genel

2022-YKS Başvuru Kılavuzu Yayımlandı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS) başvuru kılavuzunun yayımlandığını bildirdi.

Yayınlandı:

, Tarih:

Yayınlayan:

2022-YKS Başvuru Kılavuzu Yayımlandı

Ankara

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 18-19 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenecek 2022-YKS’nin başvuru kılavuzunun “https://osym.gov.tr” adresinde yayımlandığını belirtti.

Halis Aygün, “Başvurularınızı 11 Şubat-7 Mart 2022 tarihleri arasında yapabilirsiniz.” ifadesini kullandı.

Sınav tarihlerini ve sürelerini açıkladı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Aygün, sınav tarihlerini ve sürelerini de açıkladı.

Temel Yeterlilik Testinin (TYT) 18 Haziran’da yapılacağını ve 165 dakika olacağını bildiren Aygün, Alan Yeterlilik Testlerinin (AYT) ise 19 Haziran’da yapılacağını ve 180 dakika süreceğini belirtti.

Yabancı Dil Testinin de (YDT) 19 Haziran yapılacağını ve 120 dakika olacağını belirten Aygün, şimdiden tüm adaylara başarılar dilediğini ifade etti.

Bu arada, kılavuzda adayların ödeyeceği sınav ücretlerine yer verildi. Buna göre, adaylar YKS sınav ücretleri (TYT/AYT/YDT her biri için) 115 TL’yi 8 Mart 2022’ye kadar ödeyebilecek.

2021-TYT puanı 200 ve üzeri olan ve bu puanını 2022-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden, 2022-YKS merkezi yerleştirmede veya özel yetenek sınavıyla yerleştirmede kullanmak isteyen adaylar ise 30 TL başvuru ücreti ödeyecek.

Adaylar, geç başvuru günlerinde yapılan başvurularda yüzde 50 artırımlı olarak ödeme yapacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Okumaya Devam Edin

Genel

YKS’de TYT ve AYT Baraj Puanı Uygulaması Kaldırıldı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) bu yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.

Yayınlandı:

, Tarih:

Yayınlayan:

YKS'de TYT ve AYT Baraj Puanı Uygulaması Kaldırıldı

Ankara

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) yapılan açıklamaya göre, sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türlerinde sınav puanı hesaplanmasında uygulanan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, TYT puan türü için 150, sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulanmayacak.

Bu seneden itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak.

Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.

TYT sınav puanının hesaplanması için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testi’nden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek.

TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT veya Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girmiş olsalar da sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları hesaplanmayacak.

Sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT’deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile dil puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan YDT’den 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek.

Özel yetenek sınavı başvurusu

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanı hesaplanmış olacak, taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili yükseköğretim kurumu karar verecek ve bunu basın-yayın organlarıyla adaylara duyuracak.

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulunun uygulanması sürecek.

TYT sınav süresi uzatıldı

2021-TYT’de alınan 200 ve üzeri puanlar 2022-YKS’de dönüştürülerek kullanılabilecek, 2022 YKS’den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacak.

Temel Yeterlilik Testinin 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Okumaya Devam Edin

Popüler